top of page
555.png
20211002-_DSC0318_edited_edited.png

NEMESROTHADÁS

FAJKOMPLEX

Tokaj-Hegyalja legismertebb terméke az Aszú, ami nem is csoda, hiszen egyedülálló technológia során készül. A Botrytis Cinerea mitospórás gomba fajkomplex más borvidékeken is megtalálható és Hegyaljához hasonlóan töppedést, illetve kedvező "rothadást" indukál. A Magyaroszágon "nemesrothadásként" vagy aszúsodásként nevezett folyamat során a bogyókban egy kémiai és fizikai folyamat indul meg. Az idő előrehaladtával szemmel láthatóan elveszíti víztartalmának egy jelentős részét a termés, amelyet egy ráncosodott, mazsolára hasonlító külső fog tükrözni. A penészgomba megjelenését a számos környezeti tényező segíti elő. Közéjük tartozik a hatalmas vízfelület, amelyet a Bodrog, a Tisza és a Hernád, valamint a kisebb patakok és erek alakítanak ki. Ezek nem csupán a páradús légkört teszik lehetővé, de egyfajta természetes tükörként is funkcionálnak - ugyanis visszaverik a napsugarakat, amelyet a szőlő kitünőén képes hasznosítani. A lankás hegyek, a zempléni tölgyes területek, az ökológiai kiegyenlítő felületek mind mind hozzájárulnak a borvidéken pozitívként értékelt gomba megtelepedéséhez és elszaporodásához.

 

Varga Aliz (2)_edited_edited_edited.jpg

BOTRITISZES JELLEG

UTÁNOZHATATLAN

A sérülésmentes bogyót a penészgomba enzimek segítségével áttöri, majd fonalaival annak húsába hatol, ahol megkezdi átalakító tevékenységét. A vízvesztés hatására a szemekben lévő cukor bekoncentrálódik, tehát mennyisége nem változik. Sajátos jellege a Tokaji borkülönlegességeknek a glicerintartalom. Ez a háromértékű alkohol voltaképpen egy másodtermék, amely az alkoholos erjedés során jön létre, és a botritiszes borokban általában kiemelkedően magas. Savait tekinve leginkább a glükózból származó glükonsav és glükuronsav az, amelyet a gomba tevékenységének tudhatunk be, mivel annak hatására alakulnak ki az erdejési folyamatok során. Egy botritiszes bor kóstolása során gyakran kerül előtérbe az úgynevezett "botritiszes jelleg". Ez mind illatában, mind pedig ízvilágában megfigyelhető az ilyen termékeknél, amit a terpénalkoholok és laktonok hoznak létre a mézes, gombás és földes jegyekkel karöltve. 

20211023-_DSC0341_edited_edited.jpg
_DSC0311.jpg

„Ha megöregszem pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam.”

- MÁRAI SÁNDOR -

_DSC0976_edited.jpg

BORKÜLÖNLEGESSÉGEK
&
SZÜRET

HOGYAN SZEDJÜK?!

A technológia a szüretet tekintve két csoportra osztható:

  1.  A botritiszes bogyókat az ép fürtöktől külön szedjük az ültetvényekben. 

  2. A botritiszes bogyókat az ép fürtökkel együtt szedjük az ültetvényben. 

A Natúr eszencia, az Aszúeszencia és az Aszú készítése az első kategóriába tartozik. Ezeket a szemeket aprólékosan, kisebb vödrökbe vagy tárolókba szedjük kézi munkaerővel, majd külön dolgozzuk fel őket.

20200711-_DSC0776_edited.jpg

NATÚR ESZENCIA

EGY CSEPP ÉDENKERT

Az Eszencia vagy Esencia névre keresztelt termék egy igen magas cukortartalmú bor. Technológiája a gravitációs erőn múlik. A begyűjtött szemeket egy kádba vagy nagy tárolóedénybe öntjük, majd hagyjuk, hogy saját súlyának köszönhetően egy "önpréselés" menjen végbe. Az így kinyert folyadék egy nagyon lassú erjedésen megy végbe, ami gyakran el is marad a kiemelkedően magas cukortartalom miatt. Végül az Eszenciában viszonylag elenyésző alkoholtartalommal találkozunk, viszont annál szebb külsővel. Benne a botritiszes jelleg könnyen felismerhető, amely egy lassan folyó, mézes textúrával párosul.

Wine Tasting Events  _edited.jpg
_DSC0607_edited.jpg

ASZÚ

ARANY FOLYAM

A borkülönlegesség elkészítéshez először egy úgynevezett aszútésztát szükséges elkészíteni, amelyet egy áztatás követ. Ehhez azonos évjáratú mustot; részben erjedt szőlőmustot; még erjedésben lévő újborbort vagy bort használunk. A keverés, majd a színlé elválasztása  után egy kíméletes préselésen esik át az alapanyag, majd kezdetét veszi az erjesztés. 

A Tokaji Aszú egyediségét nem csak a termőhely és a technológia adja, de az érlelés hosszának is jelentős szerepe van. Ez minimálisan 18 hónapon keresztül zajlik, zempléni tölgyből készült fahordóban.

ASZÚESZENCIA

AZ ÉDES JUTALOM

Az Aszúeszencia nevét onnan kapta, hogy az aszú olyan különleges változata, amely az évjáratnak köszönhetően kiemelkedően magas cukortartalommal rendelkezik. Pontosabban minimális maradék cukortartalma 180 g/L. 

Wine_edited.jpg

PUTTONYSZÁMOK

Az Aszúeszencia nevét onnan kapta, hogy az aszú olyan különleges változata, amely az évjáratnak köszönhetően kiemelkedően magas cukortartalommal rendelkezik. Pontosabban minimális maradék cukortartalma 180 g/L.

_DSC0339_edited.jpg

SZAMORODNI

NEM SZABAD SZOMORKODNI!

Az egybegyűjtött fertőzött és egészséges szemeket közösen dolgozzunk fel. Az alkotóelemek jobb kinyerése érdekében gyakran áztatás előzi meg a préselést. Az erjesztést követően tölgyfahordókat alkalmazva veszi kezdetét az érlelés. A klasszikus Száraz Szamorodni érlelése hártya alatt történik, amelyet egyszerűen "darabban tartásnak" nevezünk. A bor felszínén kialakult réteget a Saccharomyces cerevisiae élesztők kivételes törzsei hoznak létre. Az így érlelt termékek különlegessége az úgynevezett acetaldehides jellegű "Flor karakter". 

Az Édes Szamorodni a többi édes borkülönlegességhez hasonlóan érlelődik, esetleges fejtésekkel megszakítva.

FORDÍTÁS

MA MÁR RITKASÁG

A megmaradt törkölyt többféleképpen is felhasználhatjuk. Egyesek pálinkát, mások borkülönlegességet készítenek belőle, abban bízva, hogy a már kipréselt törköly még tartalmaz kinyerhető komponenseket. Az Aszúhoz hasonlóan, csak azonos évjáratú mustban vagy borban végezhetjük az áztatását, amelyet a préselési folyamat, végül pedig az erjesztés követ. Az így kapott termék cukortartalma jóval alacsonyabb, mint az Aszúé, amihez elsődlegesen felhasználtuk a botritiszes bogyókat.

AdobeStock_170077815_edited.jpg
Wine Farm_edited.jpg

MÁSLÁS

HASZNOSÍTSUK ÚJRA

A Máslás korábban igen széles körben elterjedt Tokaji borkülönlegesség volt, amely szintén egy újrahasznosítás terméke. Technológiája szinte megegyezik a Fordításéval.  Készítése során az Aszú vagy a Szamorodni seprőjét vetik alá áztatásnak, sajtolásnak, majd pedig erjedésnek.​

KÉSŐI SZÜRETELÉSŰ BOR

VÁRJUNK MÉG!

A szokásos szüreti időszakot követően történik meg a szőlő begyűjtése, amely történhet a még fennmaradt botritiszes szemek és épp fürtök egybegyűjtésével, vagy évjárattól függően attól külön. Az így szüretelt termés pedig a hagyományos technológiákon keresztül halad egészen a fahordós érlelésig.

_DSC0667-2_edited.jpg

KAPCSOLAT

EMERENCIASELECTION@GMAIL.COM / TEL: +36 30 4565764

3933. OLASZLISZKA, SZENT ISTVÁN ÚT 25.

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page